poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Kotlety ziemniaczane z sosem porowym


Zdecydowanie należę do osób, które nie znoszą marnować jedzenia ;) Dlatego dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste kotleciki, które możemy wykonać z ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego. W środku są miękkie i delikatne, a na zewnątrz chrupiące. Możemy je podawać np. z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub - tak jak ja dzisiaj - porowym :)
 

Składniki:

kotleciki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta (do panierowania)

sos:

- 1 por
- 200 ml śmietanki 18 %
- masło
- sól, pieprz, cukier, odrobina gałki muszkatołowej
- mała garść startego żółtego sera

1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładkie puree. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Razem z jajkiem i mąką dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem (możemy również dodać ulubione, posiekane świeże zioła). Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki i lekko panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

2. Por kroimy w cienkie półksiężyce i dusimy na maśle do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę, przyprawy, a na końcu starty żółty ser. Podgrzewamy całość ok. 1-2 minuty, do momentu rozpuszczenia się sera.

3. Ciepłe kotleciki polewamy sosem, podajemy.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Fantastyczne!
    Uwielbiam takie pyszne dania z ziemniaków.
    W moim rodzinnym domu to były placki lub krokiety.

    OdpowiedzUsuń