Dzisiaj przepis całkowicie wiosenny i dopasowany do aury panującej za oknem ;) W końcu się doczekaliśmy i wszystko zaczyna pięknie kwitnąć, zrobiło się zielono - i zielono jest również na moim talerzu. Cukinia już dawno skradła moje serce, a ci którzy uważają, że jest mdła i niedobra - powinni spróbować tych szybkich i prostych placuszków, a na pewno zmienią zdanie! Proponuję podać je z przepysznym sosem z awokado i bazylii - szybko, zdrowo i smacznie, czyli dokładnie tak jak lubię ;)
Składniki:
placuszki:
- 2 cukinie (łącznie ok 500 g)
- ok. 70 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
sos:
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- kilkanaście dużych listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Aby przygotować sos, umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz, do smaku, wedle uznania.
2. Cukinię obieramy i ścieramy na dużym oczku. Solimy, odstawiamy na ok. 15 minut, po czym pozbywamy się nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy i mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki do delikatnego zbrązowienia (ok. 2 minuty na każdej stronie). Gotowe placuszki wyciągamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Ciepłe placuszki polewamy sosem i podajemy.
Smacznego!
Pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba połączenie smaków.
Prezentują się naprawdę wyśmienicie. I ten zielony sosik- mniam! Wiosna na talerzu.
OdpowiedzUsuńsos mnie zaintrygowal :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, wiosenne danie. Muszę przyznać, że ciekawi mnie smak tego sosu :)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki, a sosik niezwykle apetyczny :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zielone wariacje kulinarne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki :) a sos po prostu wyborowy!
OdpowiedzUsuń