poniedziałek, 7 maja 2018

Lemon curd czyli krem cytrynowy


Lemon curd to bardzo znany, pyszny krem cytrynowy. W smaku jest słodko-kwaśny, a jego konsystencja jest kremowa i aksamitna. Dzięki temu jest doskonałym dodatkiem do najróżniejszych wypieków np. serników, tart, naleśników, tortów, babeczek, lodów itp. Ale zapewniam, że doskonale nadaje się również do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika :D


Składniki:

- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru

Przygotowanie:

1. Szklaną miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i umieszczamy w niej jajka, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Następnie do mieszanki cytrynowej dodajemy masło. Mieszamy całość na parze (najlepiej rózgą kuchenną), do momentu aż krem zgęstnieje (trwa to ok. 10 minut). 

3. Krem przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórki cytrynowej. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. ale ma boską konmsystencję :) przybieram się od jakiegoś czasu i jakoś zrobić nie mogę... ale wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo o nim słyszałam ale nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, uwielbiam ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystko co kwaśne i cytrynowe.. pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń