Uwielbiam kiedy mój dom pachnie świeżym pieczywem, i kiedy tylko mam czas to chętnie je przygotowuję. Dzisiaj na kolację wymyśliłam domowe bagietki - w wersji klasycznej oraz czosnkowo-ziołowej. Przepis jest banalny, a bagietki bez problemu przygotujecie nawet z dzieckiem na ręku - sprawdziłam ;)
Składniki (na dwie bagietki):
- 300 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 180 g ciepłej (nie gorącej) wody
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo na masło czosnkowe:
- 1 łyżka masła
- łyżeczka ziół np. bazylii
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość zagniatamy do momentu, w którym otrzymamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce.
2. Ciasto dzielimy na dwie porcje i formujemy bagietki, układając je bezpośrednio na natłuszczonej blaszce. Ostrym nożem nacinamy bagietki i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy upiec bagietki czosnkowo-ziołowe, w miejscach nacięć nakładamy masło czosnkowe (aby je zrobić wystarczy wymieszać wszystkie składniki).
3. Tak przygotowane bagietki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Bagietki wychodzą dość blade, ale po tym czasie na pewno się dopieką. Na dnie piekarnika warto umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą - para wodna sprawi, że bagietki będą chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku.
Smacznego!
wyglądają super! na grilla byłyby super
OdpowiedzUsuńBardzo lubi takie bagietki cała moja rodzina :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo to ja bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńPycha, takie domowe pieczywo jest niesamowicie smaczne i pachnące :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najsmaczniejsze ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, a co najważniejsze są domowe :)
OdpowiedzUsuń