środa, 9 maja 2018

Tarta cytrynowa z bezą


W ciepłe, słoneczne dni wyjątkowo chętnie poszukuję orzeźwiających smaków. Ta tarta właśnie taka jest - to połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego kremu cytrynowego oraz słodkiej bezy. Na pewno zadowoli wszystkich amatorów słodko-kwaśnych wypieków! Poza tym, że jest bardzo smaczna, pięknie się prezentuje! Koniecznie wypróbujcie :)


Składniki (na średnicę ok. 23 cm):

spód:

- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru

beza:

- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

krem:

- lemon curd - krem cytrynowy np. z tego przepisu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko oraz cukier puder. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. pół godziny. 

2. Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy na nią kruche ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut (do lekkiego zbrązowienia).

3. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier - po 1 łyżce. Kolejną łyżkę dorzucamy dopiero wtedy, gdy pierwsza całkiem się rozpuści. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy całość drewnianą łyżką.

4. Na wystudzony spód nakładamy lemon curd, a na krem - bezę. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego zakończonego tylką, ale równie dobrze możemy po prostu rozsmarować pianę łyżką. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tartę najlepiej spożyć w dniu przygotowania, beza jest wtedy zdecydowanie najlepsza :)

Smacznego!





8 komentarzy: