W ciepłe, słoneczne dni wyjątkowo chętnie poszukuję orzeźwiających smaków. Ta tarta właśnie taka jest - to połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego kremu cytrynowego oraz słodkiej bezy. Na pewno zadowoli wszystkich amatorów słodko-kwaśnych wypieków! Poza tym, że jest bardzo smaczna, pięknie się prezentuje! Koniecznie wypróbujcie :)
Składniki (na średnicę ok. 23 cm):
spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
krem:
- lemon curd - krem cytrynowy np. z tego przepisu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko oraz cukier puder. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. pół godziny.
2. Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy na nią kruche ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut (do lekkiego zbrązowienia).
3. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier - po 1 łyżce. Kolejną łyżkę dorzucamy dopiero wtedy, gdy pierwsza całkiem się rozpuści. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy całość drewnianą łyżką.
4. Na wystudzony spód nakładamy lemon curd, a na krem - bezę. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego zakończonego tylką, ale równie dobrze możemy po prostu rozsmarować pianę łyżką. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Tartę najlepiej spożyć w dniu przygotowania, beza jest wtedy zdecydowanie najlepsza :)
Smacznego!
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Ależ musi być pyszna ❤
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a te małe bezy po prostu perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńale pyszna tarta! i wygląda cudnie <3
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się genialnie ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńO rety jakbym zjadła :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją.