Naprawdę dłuugo szukałam idealnego przepisu na domowe drożdżówki z owocami... Ale w końcu się udało! Kombinowałam, eksperymentowałam i w końcu znalazłam odpowiednie proporcje! Bułeczki wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie, nie za słodkie - takie w sam raz. Mój mąż zachwycony, a jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, jest baardzo wymagający :D Dlatego tym bardziej uznaję poniższy przepis za mój osobisty, kulinarny sukces i zachęcam Was do wypróbowania! :)
Składniki (na 16 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
dodatkowo:
- kilka truskawek
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Mleko podgrzewamy delikatnie, tak aby było letnie, dodajemy do niego drożdże i mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na 10 minut.
3. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz sól umieszczamy w misce, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy mikserem (końcówka: haki) do połączenia składników. Na końcu dodajemy wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez ok. 7-8 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość.
4. Składniki na kruszonkę energicznie zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy krótko, po czym odrywamy z niego niewielkie kawałki. Z kawałków formujemy drożdżówki (16 sztuk) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy bułeczki na godzinę do wyrośnięcia.
6. W każdej bułeczce robimy wgłębienie, po czym smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Dołki wypełniamy pokrojonymi w plasterki truskawkami i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (boki ciasta powinny się zezłocić).
Smacznego!
W międzyczasie uważamy, żeby któryś z domowników nie wyjadł nam kruszonki! :D
jakie pyszne te bułeczki
OdpowiedzUsuńpiękne i bardzoo smakowite!
OdpowiedzUsuńPychota! Dałabym jeszcze więcej truskawek :D
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł! :D
UsuńBardzo lubię drożdżówki i ciasta drożdżowe. Twoje pochłonęła bym wszystkie :)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki, wyglądają cudownie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńSięgam po jedną...
Zgadzam się, najlepsze drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńYmm i jeszcze do tego rabarbar... pycha :)
OdpowiedzUsuńA jak przepis uzywa do ciasto to ile ciasto w piecu? 45-50minut?
OdpowiedzUsuńTrudno mi precyzyjnie stwierdzić, bo nie piekłam jako całego ciasta, a dużo zależy też od blaszki, ale radzę obserwować i piec dopóki nie nabierze złocistej barwy
Usuń