Pasztet warzywny to bardzo ciekawa alternatywa dla mięsnych wyrobów. Kombinacji jest bardzo wiele, ja tym razem przygotowałam pasztet z cukinii, który po raz pierwszy spróbowałam zeszłego lata i... przepadłam :D Przepis, lekko tylko przeze mnie zmodyfikowany, dostałam od mojej Mamy :)
- 3 szklanki startej na dużym oczku cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1. Z cukinii odciskamy sok. Marchewkę ścieramy na tarce na dużym oczku, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy olej, bułkę tartą, dużą ilość posiekanej natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz 3 żółtka, mieszamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy je z resztą składników.
3. Całość umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
Smacznego!
Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńzapisuję do upieczenia...
Cukinia jest teraz bardzo tania, więc przepis jak najbardziej trafiony. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńLubie takie smaczne "wynalazki" :)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie robiłam....
OdpowiedzUsuń