środa, 15 sierpnia 2018

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym




Dzisiaj mam propozycję dla fanów szpinaku, chociaż takie naleśniki możemy tak naprawdę nadziać wszystkim na co mamy ochotę :) Jeśli zatem znudziły Wam się klasyczne naleśniki z dżemem ;) to zachęcam do wypróbowania przepisu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu na naleśniki bez mleka - chociaż jak sądzę, każdy ma swoją ulubioną recepturę, którą oczywiście także można wykorzystać :)


Składniki (na 6 dużych naleśników):

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki wody,
- 2 jajka
- szczypta soli

farsz:

- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała śmietana 18%
- sól, pieprz

sos:

- puszka pomidorów
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano

dodatkowo:

- żółty ser

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wlewamy wodę, następnie dodajemy jajka i masło, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki dokładnie miksujemy, przykrywamy ciasto i odkładamy je na 10-15 minut. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy całość doprawiając solą i pieprzem oraz dodając rozgnieciony czosnek. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy śmietanę i dusimy ok. 2 minuty.

3. Pomidory z puszki umieszczamy w rondelku i dusimy na wolnym ogniu do momentu, w którym nie zaczną się rozpadać. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.

4. Gotowe naleśniki nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety - 2 boki składamy do środka, a następnie naleśnik zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.

Smacznego!





4 komentarze: