sobota, 25 listopada 2017

Pełnoziarniste bułki hamburgerowe




Dzisiaj prezentuję pomysł na przepis, który nazwałam pełnoziarniste bułki hamburgerowe. Równie dobrze mogłyby się nazywać duże bułki pełnoziarniste, ale ja upiekłam je z zamiarem zrobienia hamburgerów wegeburgerów i myślę, że ze względu na swoją wielkość do tego nadadzą się najlepiej! :) Wyszły miękkie, duże, puszyste i na pewno stanowią zdrowszą alternatywę, dla tych sztucznych z marketów :) 



Składniki (na 6 dużych bułek):

- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- ok. 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 35g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- coś do posypania np. siemię lniane


Jak zrobić:

1. Mleko, wodę, cukier, jedno jajko i drożdże mieszamy w misce, aż drożdże się rozpuszczą. Mleko i woda powinny być ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zaparzyć drożdży. Dodajemy mąkę pszenną, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na ok. 15 minut.

2. Po 15 minutach dodajemy sól, mąkę pełnoziarnistą oraz ostudzone, rozpuszczone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto mocno się klei podsypujemy mąką (ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Zagniecioną kulkę wkładamy do miseczki, przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce - ciasto powinno podwoić swoją objętość),

3. Po ok. godzinie wyjmujemy ciasto, krótko zagniatamy i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko nasmarowanej masłem. Przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na ok. 20 minut.

4. Jajko roztrzepujemy w szklance wraz z łyżką wody i na chwilę przed wstawieniem bułek do piekarnika smarujemy je obficie, a następnie posypujemy siemieniem lnianym.

5. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz