wtorek, 24 października 2017

Pierogi ruskie


Uwielbiam pierogi, bo to naprawdę uniwersalne danie. Ciasto jest bardzo proste i składa się z dwóch składników, a jeśli chodzi o środek - cóż tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Dzisiaj przepis na moje ulubione - ruskie!

Składniki (na ok. 48 pierogów, ponieważ ja staram się robić na dwa dni, skoro już spędzam nad nimi trochę czasu :) ale jeśli ktoś potrzebuje mniej, spokojnie można użyć dwukrotnie mniej składników):

- 600 g mąki
- 400 ml ciepłej wody
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g białego sera
- sól i pieprz


Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy, pod koniec gotowania dodajemy soli. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Ser i cebulę wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy ugotowane ziemniaki i również rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być spójny, tak, żebyśmy bez trudu uformowali kuleczkę.

2. Wodę dodajemy do mąki i energicznym ruchem zagniatamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dodajemy troszkę mąki. Kiedy mamy już idealne ciasto, dzielimy je na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować. Każdą część rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółeczka. Do każdego kółka dodajemy małą kuleczkę farszu, sklejamy (jeśli ciasto nie chce się za bardzo kleić, smarujemy końce wodą).

3. Pierogi gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez ok. 3 do 5 minut. Można podawać z cebulą pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Resztę można zamrozić ;) Uwaga: jeśli mrozimy pierogi, powinniśmy najpierw zmrozić je oddzielnie, a dopiero później wrzucić do jednej folii czy pudełka - dzięki temu nie posklejają się.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. U mnie tez królują ruskie. Ale porcja 48 szt na dwa dni ?! 😜
    Podziwiam 🤩
    Ja robię zazwyczaj z całego kg maki, wychodzi ok setki
    Na 4 dorosłe osoby w tym dwóch młodzieńców po 20 tce 🤣 wiec ta setka to tak na dziś i trochę do podjadania 😂😂😂
    Bardzo fajny i estetycznie zrobiony blog 👍🏻
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń