sobota, 9 czerwca 2018

Pesto ze szpinaku i ziaren słonecznika


Propozycja dla wszystkich fanów szpinaku - pyszne pesto z dodatkiem ziaren słonecznika. Ja podałam je na domowym chlebie pełnoziarnistym (przepis tutaj), ale idealnie sprawdzi się również np. jako dodatek do makaronu.

 Składniki:

- ok. 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 45 ml oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Szpinak dokładnie myjemy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego aromatu.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy - na samym końcu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

3. Gotowe pesto przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.

Smacznego!





7 komentarzy: