Propozycja dla wszystkich fanów szpinaku - pyszne pesto z dodatkiem ziaren słonecznika. Ja podałam je na domowym chlebie pełnoziarnistym (przepis tutaj), ale idealnie sprawdzi się również np. jako dodatek do makaronu.
Składniki:
- ok. 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 45 ml oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Szpinak dokładnie myjemy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru i orzechowego aromatu.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy - na samym końcu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
3. Gotowe pesto przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce.
Smacznego!
jak ze spzinaku to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta pasta :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Świetny pomysł, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje klimaty!
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń