czwartek, 14 grudnia 2017

Pierogi z kapustą i grzybami


Święta Bożego Narodzenia to dla mnie wyjątkowo magiczny czas. Przygotowania zaczynam zawsze od pierniczków, a zaraz potem zabieram się za lepienie pierogów. Pierogi z kapustą i grzybami to moje ulubione wigilijne danie - bez niego zdecydowanie nie wyobrażam sobie Świąt! :)


Składniki (na około 50 sztuk):

ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1 jajko
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli

farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- opcjonalnie: papryka słodka, ostra, kolendra, gorczyca

Przygotowanie:

1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy je przez około 20 minut, osączamy z wody i kroimy na malutkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekane grzyby, przyprawiamy całość solą i pieprzem, podsmażamy.

2. Kapustę kroimy na centymetrowe kawałki, umieszczamy w garnku, zalewamy niewielką ilością wody (do poziomu kapusty), solimy do smaku, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta jest ugotowana, dodajemy grzyby z cebulą, mieszamy. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, u mnie są to: pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina kolendry i gorczycy.

3. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, jajko i wodę i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto będzie miękkie i elastyczne (w razie potrzeby, jeśli ciasto klei się do rąk, dodajemy więcej mąki). Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Do każdego dodajemy małą kuleczkę farszu, sklejamy (jeśli ciasto nie chce się za bardzo kleić, smarujemy końce wodą).

4. Pierogi gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez ok. 3 do 5 minut. Można podawać z cebulą pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle. Jeżeli przygotowujemy je z dużym wyprzedzeniem - należy zamrozić. Uwaga: jeśli mrozimy pierogi, powinniśmy najpierw zmrozić je oddzielnie, a dopiero później wrzucić do jednej folii czy pudełka - dzięki temu nie posklejają się.

Smacznego! :)





2 komentarze: