Nie ma nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo! Kiedy wiem, że nie musimy się rankiem nigdzie spieszyć, przygotowuję bułki z tego przepisu. 5 minut trwa przygotowanie ciasta, które wkładam do zimnego piekarnika. Gdy bułki się pieką, ja robię kawę, przygotowuję śniadanie, ogarniam moje córeczki - a po 25 minutach wyciągam ciepłe bułeczki, które od razu lądują na naszych talerzach. Czy można lepiej zacząć dzień?
PS. Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z moimi córeczkami - zobaczcie na zdjęciu poniżej, jak ładnie pozowały! :D
Składniki (na 6 dużych bułek):
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania i ewentualnie jakieś ziarna do posypania.
1. Drożdże mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wodę i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Podobają mi się te ekspresowe bułki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis.
Zdecydowanie zrobię je na niedzielnie śniadanie.
OdpowiedzUsuńSuper te bułeczki idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy pieczemy 25 min od wlozenia piekarnika, czy od nagrzania sie piekarnika? Wygladaja pysznie 😉
OdpowiedzUsuń25 minut od włożenia do piekarnika :)
UsuńMam pytanie. Czy pieczemy 25 min od wlozenia piekarnika, czy od nagrzania sie piekarnika? Wygladaja pysznie 😉
OdpowiedzUsuńZnalazłam na zszywce, zaraz będę robić, mniam! :D
OdpowiedzUsuńPieczemu góra/dół czy może być termoobieg?
OdpowiedzUsuńGóra/dół :)
UsuńCoś chyba mi nie wyszły, ciężkie są i po przekrojeniu pachną mąką... Próbuję ją dostawać w piekarniku Lub za duża bułkę zrobiłam
UsuńMożliwe, albo po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać ciasto następnym razem :)
UsuńChwilkę dłużej zostawiłam w piekarniku i byy super 😁 ale następnym razem będę dłużej wyrabiać. Dziękuję za przepis 😊😊
UsuńCzy mogą być suche drożdże zamiast świeżych?
OdpowiedzUsuńTak :) ok. 10 gram suchych
UsuńOmg������ są przepyszne������
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne! Dziękuję Ci bardzo za ten prosty przepis <3 choć są odrobinę za twarde, dlaczego? :( Wybacz, ale kompletnie się nie znam na pieczeniu.
OdpowiedzUsuńNie będą nie wiadomo jak puszyste, bo ciasto wyrasta jedynie w piekarniku, ale następnym razem spróbuj dać mniej mąki, zmienić mąkę na 650 i odrobinę dłużej wyrabiać :)
UsuńDziękuję ;* Znów zrobiłam i... lekko gumowate wyszły, ale trochę na oko robiłam, może za dużo mleka?
UsuńHej, dziękuję za przepis :) Zrobiłam z połowy składników i wyszły mi 4 małe bułeczki. Dobrze, że nie zrobiłam więcej, bo wszystkie 4 zjadłam z masłem i powidłami, gdy były jeszcze ciepłe! Omg, pycha. Tylko wyszły lekko gumowate, już ciasto takie było. Co zrobiłam źle? Może dałam jednak czegoś za dużo,czegoś za mało?
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńCzy trzeba smarowac blache olejem lib piec na papierze bo buleczki mi przywarly do blachy I kilka jest bez spodow :) ?
OdpowiedzUsuńna papierze :)
UsuńRobiłam i potwierdzam, są to przepyszne bułeczki. Zero konserwantów ; )
OdpowiedzUsuńCudowny szybki przepis, buleczki w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Polecam, szybciutkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wspaniały przepis.
Czy można upiec je także bez mleka czy powinnam je czymś zastąpić?
Juz robie ktorychs raz I za kazdym razem znikaja blyskawicznie. Robie ok. 10-12 ciasto kulam w walek I kroje mniej wiecej 3cm krazki delikatnie formuje I nakrajam. Sa naprawde super.
OdpowiedzUsuńBułeczki naprawdę pyszne, przepis genialny. Dziękuję. Zdrowych Świąt Wielkiej Nocy.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście świetne! Polecam ten przepis na bułeczki! Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bułki wyszły mięciutkie i puszyste, a co najważniejsze bardzo szybko się je przygotowywuje i gotowe! Będę robić częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja.Bułeczki pięknie wyrosły.Pychotka:-)
OdpowiedzUsuńBułeczki ekspresowe i bardzo smaczne. Jutro znów piekę!
OdpowiedzUsuńWyśmienite ale chyba za krótko wyrabiałam ciasto bo łyżką musiałam nakładać. :-)
OdpowiedzUsuńBułeczki pyszne i bardzo łatwe
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, bułki pychotka!
OdpowiedzUsuńa czy zamiast wyrabiania można to zlecić robotowi kuchennemu? ta łopatką do chleba i bułek?
OdpowiedzUsuń