wtorek, 17 lipca 2018

Ekspresowe bułeczki - bez wyrastania!


Nie ma nic lepszego niż świeże, domowe pieczywo! Kiedy wiem, że nie musimy się rankiem nigdzie spieszyć, przygotowuję bułki z tego przepisu. 5 minut trwa przygotowanie ciasta, które wkładam do zimnego piekarnika. Gdy bułki się pieką, ja robię kawę, przygotowuję śniadanie, ogarniam moje córeczki - a po 25 minutach wyciągam ciepłe bułeczki, które od razu lądują na naszych talerzach. Czy można lepiej zacząć dzień?

PS. Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z moimi córeczkami - zobaczcie na zdjęciu poniżej,  jak ładnie pozowały! :D 



Składniki (na 6 dużych bułek):

- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania i ewentualnie jakieś ziarna do posypania.

1. Drożdże mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wodę i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy ciasto. 

2.Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego!




25 komentarzy:

  1. Podobają mi się te ekspresowe bułki!
    Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie zrobię je na niedzielnie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te bułeczki idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie. Czy pieczemy 25 min od wlozenia piekarnika, czy od nagrzania sie piekarnika? Wygladaja pysznie 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie. Czy pieczemy 25 min od wlozenia piekarnika, czy od nagrzania sie piekarnika? Wygladaja pysznie 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazłam na zszywce, zaraz będę robić, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczemu góra/dół czy może być termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś chyba mi nie wyszły, ciężkie są i po przekrojeniu pachną mąką... Próbuję ją dostawać w piekarniku Lub za duża bułkę zrobiłam

      Usuń
    2. Możliwe, albo po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać ciasto następnym razem :)

      Usuń
    3. Chwilkę dłużej zostawiłam w piekarniku i byy super 😁 ale następnym razem będę dłużej wyrabiać. Dziękuję za przepis 😊😊

      Usuń
  8. Czy mogą być suche drożdże zamiast świeżych?

    OdpowiedzUsuń
  9. Omg������ są przepyszne������

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły pyszne! Dziękuję Ci bardzo za ten prosty przepis <3 choć są odrobinę za twarde, dlaczego? :( Wybacz, ale kompletnie się nie znam na pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będą nie wiadomo jak puszyste, bo ciasto wyrasta jedynie w piekarniku, ale następnym razem spróbuj dać mniej mąki, zmienić mąkę na 650 i odrobinę dłużej wyrabiać :)

      Usuń
    2. Dziękuję ;* Znów zrobiłam i... lekko gumowate wyszły, ale trochę na oko robiłam, może za dużo mleka?

      Usuń
  11. Hej, dziękuję za przepis :) Zrobiłam z połowy składników i wyszły mi 4 małe bułeczki. Dobrze, że nie zrobiłam więcej, bo wszystkie 4 zjadłam z masłem i powidłami, gdy były jeszcze ciepłe! Omg, pycha. Tylko wyszły lekko gumowate, już ciasto takie było. Co zrobiłam źle? Może dałam jednak czegoś za dużo,czegoś za mało?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy trzeba smarowac blache olejem lib piec na papierze bo buleczki mi przywarly do blachy I kilka jest bez spodow :) ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam i potwierdzam, są to przepyszne bułeczki. Zero konserwantów ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny szybki przepis, buleczki w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjne! Polecam, szybciutkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń