piątek, 23 lutego 2018

Ciasto czekoladowo-cytrynowe bez mąki


Przepyszne ciasto czekoladowo-cytrynowe Nigelli (w oryginalnej wersji autorka użyła limonki). Uwielbiam je! Wierzch jest lekko chrupiący, a środek wilgotny, ciężki i naprawdę mocno czekoladowy. Jedynym jego minusem jest to, że naprawdę szybko znika ;)

Składniki:

- 6 jajek
- 250 g cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g zmielonych migdałów 
- 4 łyżki kakao
- 1 cytryna

Przygotowanie:

1. Czekoladę i masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

2. Cytrynę należy sparzyć, następnie ścieramy skórkę na małym oczku i wyciskamy sok.

3. Jajka i cukier umieszczamy w misce i ubijamy do momentu, aż trzykrotnie zwiększą swoją objętość. Zmielone migdały i kakao łączymy i dorzucamy do masy - delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem, a na końcu sok i skórkę z cytryny - całość mieszamy.

4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki można delikatnie wysmarować masłem), przekładamy do niej masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch się zetnie i lekko popęka, a środek jest jeszcze półpłynny. 

Smacznego! :)




9 komentarzy:

  1. wspaniałe! mojemu Łukaszowi z pewnościąby posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i nie się co dziwić że znika:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawi mnie połączenie czekolady z cytryną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem to świetne połączenie smaków, polecam ten przepis!:)

      Usuń
  4. Wspaniałe!
    Mam na nie wielką ochotę. ,Chodzi' za mną czekoladowe ciasto od dawna...

    OdpowiedzUsuń