sobota, 6 stycznia 2018

Ciasteczka brownie - obłędnie czekoladowe!


Czy jest na świecie ktoś kto nie lubi doskonale wszystkim znanego ciasta brownie? Nie sądzę ;) Ja je uwielbiam, dlatego postanowiłam przygotować ciastka w podobnym stylu. Wyszły genialne! Są szybkie i naprawdę zachwycające - mają tylko jeden minus - naprawdę uzależniają :) Z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i lekko ciągnące się po ugryzieniu. Polecam!


Składniki (na ok. 16 dużych ciastek):

- 100 g gorzkiej czekolady + 100 g dowolnej innej czekolady - może być gorzka, mleczna lub biała (ja użyłam 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
- 200 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1. Masło i czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

2. Do jednolitej masy dodajemy cukier, jajka i kakao. Miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy sodę oraz mąkę i całość ponownie dokładnie miksujemy.

3. Do masy dodajemy pozostałe 100 g czekolady połamanej na drobne kawałki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Naczynie z masą przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. 

4. Masę nakładamy łyżką do nakładania lodów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok każdej kulki zostawiamy kilka centymetrów wolnego miejsca - pod wpływem temperatury kulki brownie zmienią się w płaskie ciasteczka. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu nie zdejmujemy ich z blaszki od razu - musimy odczekać kilka minut, aby przestygły i stężały.

Smacznego!




1 komentarz: