piątek, 29 grudnia 2017

Miniburgerki - idealne na przekąskę!


Sylwester za pasem, zatem najwyższy czas, aby zaplanować jakieś przekąski. Moja propozycja to pyszne i łatwe miniburgerki - jako przekąska podczas domówki sprawdzają się idealnie! Wyglądają bardzo efektownie, a są dość proste do zrobienia. Do przygotowania bułeczek użyłam tego przepisu na pełnoziarniste bułki hamburgerowe. Wszystko robimy tak samo jak w podanym przepisie, lecz zamiast sześciu dużych bułek, formujemy trzydzieści małych bułeczek - przed włożeniem do piekarnika delikatnie je spłaszczamy. W mojej wersji przygotowałam kotleciki z kaszy jaglanej, ale równie dobrze można przygotować jakiekolwiek inne - wegetariańskie lub mięsne. Polecam :)


Składniki (na około 30 sztuk):

- 100 g kaszy jaglanej
- 8 dużych pieczarek
- 1 cebula
- pół szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra
- jajko
- dwa ogórki kwaszone
- dwa liście sałaty
- ketchup
- musztarda

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na małym oczku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z pieczarkami, pod koniec dodając soli i pieprzu. Do wystudzonej kaszy jaglanej dodajemy wystudzone pieczarki i cebulę - mieszamy. Dodajemy łyżkę bułki tartej, przyprawiamy do smaku. 

2. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki (mniej więcej wielkości bułeczek). Każdy obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na rozgrzanej patelni.

3. Sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy na plasterki. Przygotowujemy burgery: bułkę przekrawamy na pół, smarujemy musztardą. Układamy kolejno: kotlecik, ketchup, plaster ogórka, plasterek sałaty. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz