wtorek, 23 stycznia 2018

Pełnoziarnista tortilla


Pora na przepis na jeden z moich ulubionych obiadów - bardzo lubię tortillę, a taką z mąki pełnoziarnistej jem bez najmniejszych wyrzutów sumienia :) Ma maleńki minus - ciasto nie jest tak elastyczne, jak w kupnym placku, no ale - coś za coś :) Ja zdecydowanie wolę zdrowszą wersję!


Składniki (na 4 placki):

- 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- dodatki, u mnie: sałata lodowa, papryka, ogórek, cebula, pomidor, ser feta i sos jogurtowo-czosnkowy

Przygotowanie:

1. Mąkę umieszczamy w misce i zalewamy ją gorącą wodą (woda musi być gorąca, aby sparzyć mąkę - dzięki temu placki będą bardziej elastyczne). Mieszamy początkowo widelcem, żeby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ręką. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy więcej mąki. Dodajemy również zioła oraz szczyptę soli i pieprzu i kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 4 części.

2. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy koło za pomocą dużego talerza. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu około pół minuty z każdej strony.

3. Na ciepły placek nakładamy ulubione dodatki, zawijamy i... gotowe! :)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz