poniedziałek, 2 lipca 2018

Kaszotto meksykańskie z kaszą bulgur


Kasze są super, naprawdę! Są zdrowe, pyszne, tanie i ogólnodostępne - zatem czego chcieć więcej? Kiedyś myślałam, że są tylko po to, żeby je ugotować i polać ciemnym sosem, ale dzisiaj wiem, że to świetna baza do wielu wegetariańskich potraw. Jedną z tych, które przygotowuję najczęściej jest kaszotto - robiłam już bardzo wiele różnych wersji. To dzisiejsze jest super, bo praktycznie robi się samo - bez problemu można je przygotować trzymając miesięczne niemowlę na ręku i grając jednocześnie w piłkę z pietnastomiesięcznym dzieckiem - sprawdziłam osobiście! :D


Składniki (na dwie porcje):

- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- puszka pomidorów
- 1 szklanka wody
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia, oregano, kolendra (najlepiej świeża)

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Podsmażoną cebulę zalewamy szklanką wody. 

2. Kaszę bulgur dokładnie płuczemy i dodajemy do garnka. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, czerwoną fasolę oraz kukurydzę i pomidory z puszki. Dusimy całość na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, raz na jakiś czas mieszając, aby danie się nie przypaliło.

3. Na końcu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz przyprawy: trochę cukru, a także sól, pieprz, bazylię, oregano oraz kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pyszne danie, kuchnia meksykańska jest taka wyrazista, że nie można przejść obok niej obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jednogarnkowe dania są super, a jeśli do tego są w nim warzywa i moja ulubiona kasza bulgur to jestem baaardzo na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis. Aż zgłodniałem. Kradnę przepis i muszę spróbować to danie w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  4. My unikamy kasz z pszenicy ze względu na alergię, ale może przyrządzimy coś podobnego w wersji z inną kaszę :). Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń