Są dwa produkty, których nie może zabraknąć w mojej kuchni: drożdże i mąka. Dzięki tym składnikom można wyczarować pyszne pieczywo, idealne na przykład na śniadanie. Ten przepis na bułki jest naprawdę wyjątkowo prosty - ja osobiście bardzo lubię takie ułatwiające życie, nieskomplikowane przepisy - dlatego owe bułeczki często goszczą na naszym stole. Nie ma nic lepszego, niż świeże, domowe pieczywo!
Składniki (na 6 bułeczek, w razie potrzeby można podwoić składniki):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- łyżka słonecznika
- opcjonalnie: jajko
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z solą. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody, dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając wodę oraz oliwę. Na końcu dodajemy siemię lniane oraz słonecznik. Ciasto powinno być zbite, ale będzie się trochę kleić do rąk. Smarujemy jego wierzch oliwą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
3. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut (przed włożeniem do piekarnika, możemy posmarować bułki rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne).
Smacznego!
Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :*
UsuńSuper, dzięki za przepis, mam już dosyć dociekania czy bułki w sklepach są w rzeczywistości z ciemnej mąki czy tylko zabarwione. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDoskonale to znam :) Polecam przepis i również pozdrawiam!
Usuńczy można dać 2 szklanki mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej ?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć dwóch szklanek mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej ?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że można. Trzeba tylko pamiętać o tym, że bułeczki nie wyjdą wtedy aż tak puszyste jak z dodatkiem pszennej, myślę że będą bardziej zwarte :) pozdrawiam
UsuńTeż mnie zastanawia, czy można inną mąkę niż przenną? Nie jem niestety takiej zwykłej. Ktoś próbował i potwierdzi?
OdpowiedzUsuń