środa, 4 kwietnia 2018

Chrupiące pierogi z piekarnika


Pierogi w nieco innej odsłonie - chrupiące, złociste, z piekarnika. Są przepyszne i świetnie nadają się nie tylko na obiad, ale również jako przekąska np. na imprezę, ponieważ możemy je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja przygotowałam je w wersji wegetariańskiej, ale mojemu mężowi dołożyłam trochę kurczaka ;) Farsz jednak jest całkiem dowolny, a ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia :)


Składniki (na ok. 45 pierogów):

ciasto:

- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 50 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli

farsz:

- 1/2 brokuła
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, curry

dodatkowo:

- 1 jajko

Przygotowanie:

1. Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu, do momentu aż utworzy się kożuszek. Kiedy to nastąpi, dodajemy rozpuszczone drożdże do przesianej mąki z solą. Całość ugniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy olej i dalej wyrabiamy, do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. 

2. Brokuła gotujemy. Marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. Pod koniec smażenia, gdy marchewka już zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażamy do momentu, w którym cebula się zeszkli. Ugotowanego brokuła rozgniatamy widelcem, dodajemy wystudzoną podsmażoną marchewkę i cebulę oraz kukurydzę, mieszamy całość.

3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, następnie wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut. Podajemy z sosem np. czosnkowym.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takie pierogi to jest niebo w gębie!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam! Koniecznie do wypróbowania :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi, a pieczone to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczone pierogi to jest to co lubię! a z takim pysznym farszem tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń