czwartek, 26 kwietnia 2018

Proste placuszki z cukinii z sosem z bazylii i awokado


Dzisiaj przepis całkowicie wiosenny i dopasowany do aury panującej za oknem ;) W końcu się doczekaliśmy i wszystko zaczyna pięknie kwitnąć, zrobiło się zielono - i zielono jest również na moim talerzu. Cukinia już dawno skradła moje serce, a ci którzy uważają, że jest mdła i niedobra - powinni spróbować tych szybkich i prostych placuszków, a na pewno zmienią zdanie! Proponuję podać je z przepysznym sosem z awokado i bazylii - szybko, zdrowo i smacznie, czyli dokładnie tak jak lubię ;) 


Składniki:

placuszki:

- 2 cukinie (łącznie ok 500 g)
- ok. 70 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz

sos:

- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- kilkanaście dużych listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

Przygotowanie:

 1. Aby przygotować sos, umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz, do smaku, wedle uznania.

2. Cukinię obieramy i ścieramy na dużym oczku. Solimy, odstawiamy na ok. 15 minut, po czym pozbywamy się nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy i mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki do delikatnego zbrązowienia (ok. 2 minuty na każdej stronie). Gotowe placuszki wyciągamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

3. Ciepłe placuszki polewamy sosem i podajemy.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne!
    Bardzo mi się podoba połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się naprawdę wyśmienicie. I ten zielony sosik- mniam! Wiosna na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne, wiosenne danie. Muszę przyznać, że ciekawi mnie smak tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne placuszki, a sosik niezwykle apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie zielone wariacje kulinarne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe placuszki :) a sos po prostu wyborowy!

    OdpowiedzUsuń