piątek, 13 kwietnia 2018

Tarta oreo z kremem z masła orzechowego


Ta tarta to połączenie ciasteczek oreo, czekolady i masła orzechowego... Czy mogłoby być lepiej? :D Raczej nie! W dodatku nie wymaga pieczenia i jest naprawdę łatwa ;) Jeśli więc szukacie pomysłu na „coś do kawki” to już nie szukajcie, tylko prędko lećcie do sklepu, a później do kuchni! :)


Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):

spód:

ok. 300 g ciasteczek OREO
70 g masła

krem:

500 g serka mascarpone
350 g masła orzechowego
3-5 łyżek cukru pudru 

polewa:

100 g gorzkiej czekolady
200 g śmietanki kremówki 30%

opcjonalnie:

słodkości do dekoracji


Przygotowanie:

1. Aby wykonać spód, blendujemy ciasteczka OREO razem z masłem na gładką masę. Pokruszone ciasteczka wykładamy na blaszkę, i mocno przyklepujemy, aby masa przylegała do spodu i boków formy. Wstawiamy do lodówki.

2. Mascarpone miksujemy razem z cukrem pudrem (ilość zależy od tego, jak słodki krem chcemy uzyskać; polecam zacząć od trzech łyżek cukru pudru, a następnie w razie potrzeby zwiększyć tę ilość). Kiedy masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia się składników – w ten sposób uzyskamy gęsty krem. Wykładamy go na spód z ciasteczek oreo, wyrównujemy łyżką i wkładamy do lodówki.

3. Kremówkę oraz gorzką czekoladę rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej (nie dopuszczając do wrzenia). Wystudzoną czekoladą polewamy tartę, możemy jeszcze dodatkowo udekorować słodkościami. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Tartę przechowujemy w lodówce.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Wow, na wypasie ;) I który kawałek wybrać?!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak fajnie ozdobiona! dzieciaki mojej siostry by zbzikowały na jej widok! :)

    OdpowiedzUsuń