sobota, 10 lutego 2018

Pizza z fetą, rukolą i suszonymi pomidorami


Pizza to jedna z naszych ulubionych potraw, dlatego gości na naszym stole bardzo często - nie inaczej było wczoraj, w Dzień Pizzy :) (swoją drogą, gdyby nie instagram, to nie wiedziałabym, że taki dzień istnieje ;). Z poniższego przepisu korzystam naprawdę bardzo często, ponieważ jest prosty i szybki, a jako mama bardzo cenię sobie tego typu przepisy :) Ciasto nie jest tutaj takie jak w typowo włoskiej pizzy - jest bardziej puszyste, ale zapewniam, że bardzo smaczne. Przepis na pizzę na cienkim i chrupiącym cieście znajdziecie tutaj :)

Składniki (na jedną pizzę o średnicy ok. 30 cm):

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- dwie łyżki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

oraz:

- 200 g pomidorów z puszki
- 1/2 cebuli
- 100 g sera feta
- 100 g sera mozzarella
- 2 garści tartego żółtego sera
- kilka suszonych pomidorów
- 3 garści rukoli
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odkładamy na ok. 15 minut w bardzo ciepłe miejsce.

2. W tym czasie przygotowujemy sos: cebulę podsmażamy, kiedy się zeszkli dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy, aż zrobi się "papka". Kiedy pomidorki rozpadną się dodajemy sól, pieprz, bazylię i oregano.

3. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, sól, cukier i olej i mieszamy. Jeśli ciasto klei się dodajemy jeszcze odrobinę mąki, aż przestanie kleić się do rąk. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 20-30 minut w bardzo ciepłe miejsce.

4. Ser feta kroimy w kostkę, suszone pomidory na mniejsze kawałki, myjemy rukolę.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy nim posmarowaną tłuszczem blaszkę. Nakładamy sos, sery oraz suszone pomidory.

6. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 15-20 minut.

7. Przed podaniem posypujemy rukolą.

Smacznego! :)






4 komentarze: