wtorek, 10 października 2017

Domowa pizza - na cienkim i chrupiącym cieście



Czas na pierwszy przepis! Nie bez powodu jest to pizza ;) Jest to jedna z ulubionych potraw mojej rodziny. Poza tym dla mnie to bardzo wygodny obiad - nie muszę gotować dwóch różnych wersji, tylko po prostu z porcji przeznaczonej dla męża zabieram to co zielone (szpinak/rukola/bazylia) i kładę jakiś mięsny dodatek (szynka/kurczak/kabanos). Jest wiele rodzajów pizzy - od puszystych, przypominających placek drożdżowy (mam do nich sentyment, bo takie robiła nam w dzieciństwie moja Mama :)), aż po cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj przepis właśnie na ciasto cienkie i chrupiące.


Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 22 cm):

ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli

sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- mała cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier

dodatki:
- szpinak
- mozzarella
- świeża bazylia


Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy i umieszczamy w małej misce. Dodajemy olej rzepakowy, cukier oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut w jakieś ciepłe miejsce - drożdże powinny w tym czasie zacząć pracować.

2. W dużej misce umieszczamy przesianą mąkę i sól. Dodajemy zaczyn z drożdży oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy sos i szpinak. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy pół minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Przyprawiamy wedle uznania: ja użyłam soli, pieprzu, bazylii i oregano. Na koniec możemy wszystko zblendować, aby uzyskać sos o gładkiej konsystencji, ale nie jest to konieczne.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy dosłownie chwilę, następnie wrzucamy szpinak i smażymy kilka minut do momentu, w którym szpinak znacznie straci swoją objętość.

5. Kiedy ciasto na pizzę jest już gotowe (powinno podwoić swoją objętość) ponownie je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Blachę smarujemy masłem i umieszczamy na niej krążki ciasta, na którym rozprowadzamy sos pomidorowy, szpinak i kawałki mozzarelli. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do momentu, w którym ser nabierze złocistobrązowego koloru). Gotową pizzę możemy posypać suszonym oregano i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Świetny przepis, musimy z Darią zrobić wersję mięsną hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ale ładnie i smakowicie wygląda. Chyba zrobię w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń