Przepyszne ciasto czekoladowo-cytrynowe Nigelli (w oryginalnej wersji autorka użyła limonki). Uwielbiam je! Wierzch jest lekko chrupiący, a środek wilgotny, ciężki i naprawdę mocno czekoladowy. Jedynym jego minusem jest to, że naprawdę szybko znika ;)
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 4 łyżki kakao
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Czekoladę i masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
2. Cytrynę należy sparzyć, następnie ścieramy skórkę na małym oczku i wyciskamy sok.
3. Jajka i cukier umieszczamy w misce i ubijamy do momentu, aż trzykrotnie zwiększą swoją objętość. Zmielone migdały i kakao łączymy i dorzucamy do masy - delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem, a na końcu sok i skórkę z cytryny - całość mieszamy.
4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki można delikatnie wysmarować masłem), przekładamy do niej masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch się zetnie i lekko popęka, a środek jest jeszcze półpłynny.
Smacznego! :)
ale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
Usuńwspaniałe! mojemu Łukaszowi z pewnościąby posmakowało :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam zrobic, na pewno zasmakuje :)
UsuńWygląda fantastycznie i nie się co dziwić że znika:)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję!
UsuńCiekawi mnie połączenie czekolady z cytryną :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem to świetne połączenie smaków, polecam ten przepis!:)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę. ,Chodzi' za mną czekoladowe ciasto od dawna...