Kasza gryczana jest zdecydowanie moją ulubioną spośród wszystkich kasz i bardzo chętnie przygotowuję z niej różne pyszności. Dzisiejszy przepis na kotlety jest taką podstawową bazą, którą często modyfikuję, dodając różne przyprawy i dodatki. Kotlety wychodzą zwarte, nie rozpadają się podczas smażenia i są po prostu pyszne!
Składniki (na 10 kotlecików):
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 duża marchewka
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, opcjonalnie zioła
Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Marchewkę i pieczarki ścieramy na dużym oczku, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchewkę, a gdy zmięknie dodajemy pieczarki i na samym końcu cebulę. Smażymy całość do momentu, aż cebula stanie się złocista, a pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestygnięcia.
3. Ziarna słonecznika mielimy. W dużej misce umieszczamy kaszę, podsmażone warzywa i zmielony słonecznik, doprawiamy do smaku wedle naszych upodobań (ja dodałam sól, pieprz, paprykę ostrą i odrobinę rozmarynu). Zagniatamy całość ręką, aby składniki ładnie się połączyły, a masa stała się zwarta i formujemy dziesięć kotlecików.
4. Każdy kotlet obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni aż nabiorą jasnobrązowego koloru - dokładnie tak jak tradycyjne mielone ;)
Smacznego! :)
Muszą być bardzo smaczne. Mam na nie wielką ochotę...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ostatnio robiłam takie z białym serem. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńkasza gryczana i pieczarki, mniam! <3 uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze do tego taka pyszna surówka!
OdpowiedzUsuń