czwartek, 1 marca 2018

Domowe mleko kokosowe


Uwielbiam wszystko, co jest związane z kokosem, dlatego mleko kokosowe należy do moich ulubionych. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak smakuje kupne, bo jeszcze nigdy nie kupowałam - zawsze robię je sama :) Jest bardzo łatwe do wykonania i przepyszne - zwykle muszę się powstrzymywać, żeby nie wypić połowy od razu po zrobieniu ;)


Składniki: 

- 200 g wiórków kokosowych
- 1,2 l przegotowanej wody

Przygotowanie:

1. Wiórki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zostawiamy tak na całą noc.

2. Następnego dnia podgrzewamy całość, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie miksujemy blenderem przez kilka minut. 

3. Masę przelewamy przez gazę do miski, porządnie wyciskamy wiórki. To co dostanie się do miski to właśnie nasze mleko kokosowe. Przechowujemy je w zamkniętym szklanym naczyniu w lodówce do 4 dni. Normalnym procesem jest rozwarstwianie się mleka kokosowego - przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć :)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. super, tylko dwa składniki a mamy pyszne domowe mleko roślinne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i łatwe:) W dzisiejszych czasach bardzo dużo osób przeniosło się na tę roślinna stronę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama raz zrobiła takie mleko pycha:)

    OdpowiedzUsuń