Wytrawna tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jest naprawdę pyszna! Możemy podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na ciasto jest moim bazowym przepisem do tart, a środek modyfikuję wedle mojego widzimisię :D I właśnie za tą uniwersalność tak bardzo lubię tarty - idealnie sprawdzają się podczas czyszczenia lodówki, i nic się nie marnuje ;)
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- opakowanie świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- kilka suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
sos:
- mała śmietana 18%
- 2 jajka
- 50 g jogurtu naturalnego
- pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, sól i mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę od tarty i cały spód oraz boki nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Szpinak umieszczamy w garnku, dolewamy odrobinę wody i dusimy chwilkę, cały czas mieszając, do momentu aż zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
3. Aby przygotować sos mieszamy śmietanę, jajka oraz jogurt do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową.
4. Farsz wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 20 minut. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo apetyczna tarta, lubię taką kombinację szpinak i suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co będzie dziś na kolację:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
OdpowiedzUsuń