wtorek, 4 września 2018

Risotto z kurkami



Risotto z kurkami jadłam po raz pierwszy na wakacjach w Łebie i tak mi zasmakowało, że po powrocie do domu postanowiłam przygotować własną wersję. To danie stało się jednym z ulubionych dań mojego męża, zatem gości w naszym domu dość często. Jeśli chodzi o przygotowanie, to bardzo ważna jest tutaj cierpliwość - bulion należy dodawać stopniowo, tak aby konsystencja pozostała kremowa. Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego zachęcam Was do przygotowania takiego risotto - gwarantuję, że będzie Wam smakować! :)

Składniki (na 2 porcje):

- 250 g ryżu do risotto
- 650 ml bulionu warzywnego
- 250 g kurek
- 90 ml białego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól, pieprz, rozmaryn (najlepiej świeży)
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Kurki dokładnie myjemy, umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem na ok. pół minuty. Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce masła, solimy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurki i smażymy całość. Gdy kurki się delikatnie zarumienią, dodajemy ryż i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy wino i raz po raz mieszając, czekamy aż ryż wchłonie płyn. 

3. Gdy ryż "wypije" całe wino, zaczynamy dodawać bulion. Płyn nalewamy łyżką wazową, cały czas mieszając ryż, aby nie przywarł do dna garnka. Następną łyżkę bulionu dodajemy dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie wcześniej dodany płyn. Mniej więcej w połowie, dodajemy do ryżu przeciśnięty przez praskę czosnek. Wraz z ostatnią łyżką wywaru, dodajemy do potrawy również sól, odrobinę pieprzu oraz posiekany rozmaryn.

4. Na końcu dodajemy do ryżu łyżkę zimnego masła, a także starty parmezan, całość mieszamy. Gdy masło i ser się rozpuszczą, podajemy risotto.

Smacznego! :)




3 komentarze: