wtorek, 15 maja 2018

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - najlepsze!


Naprawdę dłuugo szukałam idealnego przepisu na domowe drożdżówki z owocami... Ale w końcu się udało! Kombinowałam, eksperymentowałam i w końcu znalazłam odpowiednie proporcje! Bułeczki wychodzą naprawdę pyszne, mięciutkie, nie za słodkie - takie w sam raz. Mój mąż zachwycony, a jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, jest baardzo wymagający :D Dlatego tym bardziej uznaję poniższy przepis za mój osobisty, kulinarny sukces i zachęcam Was do wypróbowania! :)


Składniki (na 16 drożdżówek):

- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli

kruszonka:

- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru

dodatkowo:

- kilka truskawek
- 1 jajko

Przygotowanie:

1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Mleko podgrzewamy delikatnie, tak aby było letnie, dodajemy do niego drożdże i mieszamy do połączenia składników, po czym odstawiamy na 10 minut.

3. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz sól umieszczamy w misce, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy mikserem (końcówka: haki) do połączenia składników. Na końcu dodajemy wystudzone masło i miksujemy jeszcze przez ok. 7-8 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość.

4. Składniki na kruszonkę energicznie zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum pół godziny.

5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy krótko, po czym odrywamy z niego niewielkie kawałki. Z kawałków formujemy drożdżówki (16 sztuk) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy bułeczki na godzinę do wyrośnięcia.

6. W każdej bułeczce robimy wgłębienie, po czym smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Dołki wypełniamy pokrojonymi w plasterki truskawkami i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut (boki ciasta powinny się zezłocić).

Smacznego!


W międzyczasie uważamy, żeby któryś z domowników nie wyjadł nam kruszonki! :D





12 komentarzy:

  1. jakie pyszne te bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne i bardzoo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Dałabym jeszcze więcej truskawek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię drożdżówki i ciasta drożdżowe. Twoje pochłonęła bym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki, wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe!
    Sięgam po jedną...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzam się, najlepsze drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ymm i jeszcze do tego rabarbar... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak przepis uzywa do ciasto to ile ciasto w piecu? 45-50minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi precyzyjnie stwierdzić, bo nie piekłam jako całego ciasta, a dużo zależy też od blaszki, ale radzę obserwować i piec dopóki nie nabierze złocistej barwy

      Usuń