niedziela, 13 maja 2018

Makaron tagliatelle ze szparagami i pieczarkami


Lubicie szparagi? Ja uwielbiam i bardzo żałuję, że sezon na nie jest tak krótki :) W zasadzie możemy się cieszyć nimi jedynie w maju i czerwcu, dlatego - korzystajmy z sezonowych produktów! :) Dzisiejszy przepis jest szybki i prosty, więc ja na pewno będę korzystać z niego po porodzie, który zbliża się wielkimi krokami... :)
Składniki (na dwie porcje):

- 200 g makaronu (np. tagliatelle)
- pęczek zielonych szparagów
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietanki 30 %
- garść startego żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Delikatne główki odkładamy na razie na bok, a resztę kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Szparagi podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut, następnie dodajemy do nich pokrojone w talarki pieczarki, całość oprószamy solą i pieprzem do smaku, smażymy do momentu, w którym woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. 

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek i szparagów, w tym momencie dorzucamy również główki szparagów.

4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i żółty ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dusimy kilka minut, do momentu, w którym śmietanka zgęstnieje, a ser się rozpuści.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Kilka prostych składników i mamy genialne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjny sosik. Lubię do tych śmietanowych dodawać, podobnie jak Ty, gałkę muszkatołową. Świetnie podkręca smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, szparagi uwielbiam z makaronem i pieczarkami muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosto, świeżo i sezonowo. uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń