czwartek, 21 czerwca 2018

Ciasto 'Michałek'


"Kochanie, mamy coś słodkiego do kawki?" - to zdanie, wypowiadane przez mojego męża, słyszę średnio siedem razy w tygodniu :D To taka nasza mała, małżeńska tradycja, którą - muszę przyznać - uwielbiam! Ostatnio przygotowałam specjalnie na tę okazję pyszne ciasto: czekoladowe, wilgotne blaty, przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kawowym kremem z dodatkiem cukierków michałków. Wyszło super i na pewno będzie często gościć na naszym stole :)

Składniki (blaszka o wymiarach 24x32):

ciasto:

- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao

oraz:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem michałkowy:

- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w łyżce wrzątku)
- 15 cukierków michałków

krem śmietanowy:

- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

- dżem z czarnej porzeczki
- starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

1. Wodę, kakao, cukier oraz olej umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Mieszamy do momentu w którym cukier się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, cukier - powinniśmy otrzymać sztywną, białą pianę. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodajemy kakaową mieszankę i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników.

3. Masę umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut - do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

4. Aby przygotować krem michałkowy: serek mascarpone i śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu otrzymania gęstego kremu. Do kremy dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokruszone cukierki michałki i wszystko mieszamy.

5. Krem śmietanowy: sserek mascarpone i śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu otrzymania gęstego kremu.

6. Składamy ciasto: pierwszy blat smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy krem michałkowy, wyrównujemy i nakładamy drugi blat ciasta. Na górze umieszczamy krem śmietanowy, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc), żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Super ciasto, bardzo lubię takie warstwowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno bosko smakuje!
    Delektuję się wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. o ile ciast nie lubię - chętnie bym spróbowala! wygląda super!

    OdpowiedzUsuń