sobota, 21 lipca 2018

Szybki i łatwy chleb pszenny


Ekspresowe bułeczki z tego przepisu okazały się być prawdziwym hitem! Tym razem przygotowałam równie szybką, łatwą i pyszną wersję domowego chleba. Jest naprawdę rewelacyjny, dlatego serdecznie polecam skorzystanie z przepisu :)



Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól i mąkę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką na ok 20 minut do wyrośnięcia. 

2. Po tym czasie uderzamy pięścią, wyjmujemy z miski i formujemy bochenek, który umieszczamy na blaszce wysypanej lekko maką. Smarujemy ciepłą wodą z odrobiną oliwy, nacinamy w kilku miejscach aby nie popękał, wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 190 stopni (opcja góra-dół) i pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania rumianej skórki.

Smacznego!



4 komentarze: