niedziela, 9 grudnia 2018

Pizza z serem żółtym, pleśniowym i... kapustą kiszoną



Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o pizzy z kiszoną kapustą pomyślałam, że to (delikatnie rzecz ujmując) chyba nie może smakować zbyt dobrze... Jednak spróbowałam i okazało się, że to naprawdę pyszne połączenie! Zatem jeśli powoli zaczynacie lepić pierogi i paszteciki na wieczerzę wigilijną to koniecznie kupcie więcej kapusty i przygotujcie taką pizzę!



Składniki (na jedną pizzę o średnicy ok. 30 cm):

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- dwie łyżki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

oraz:

- 200 g pomidorów z puszki
- 1/2 cebuli
- ser żółty
- ser pleśniowy
- 250 g kiszonej kapusty
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

2. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odkładamy na ok. 15 minut w bardzo ciepłe miejsce.

3. W tym czasie przygotowujemy sos: cebulę podsmażamy, kiedy się zeszkli dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy, aż zrobi się "papka". Kiedy pomidorki rozpadną się dodajemy sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano.

4. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, sól, cukier i olej i mieszamy. Jeśli ciasto klei się dodajemy jeszcze odrobinę mąki, aż przestanie kleić się do rąk. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 20-30 minut w bardzo ciepłe miejsce.

4. Żółty ser ścieramy na tarce, ser pleśniowy kroimy w plasterki.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy nim posmarowaną tłuszczem blaszkę. Nakładamy sos, kiszoną kapustę, ser żółty oraz pleśniowy.

6. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 15-20 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo intrygujący dodatek, z kapustą kiszoną nigdy nie jadłam pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam muszę zrobić taki eksperyment jak to smakuje bo kapusta kiszona mi zalega

    OdpowiedzUsuń